ویژگی های اسکواش
به دلیل ویژگی های اختصاصی ومنحصر به فرد این رشته ، به زودی درسطح کشورهای پیشرفته وبرخی کشورهای جهان سوم درحال گسترش است. از ویژگی های خاصی که روز به روز برتعداد علاقه مندان وتوسعه کمی وکیفی این رشته می افزاید، می توان به این موارد زير اشاره کرد؛
۱ – اسکواش ظرفيت های بسیار بالایی در بهبود شاخص های سلامت دارد.با توجه به اینکه شاخص های سلامت در تربیت بدنی وبطور مشخص در آمادگی جسمانی در ۵ بخش (۱٫ترکیب بدنی ۲٫استقامت قلبی وریوی ۳٫استقامت عضلانی ۴٫قدرت عضلانی ۵٫انعطاف پذیری ۶٫چابكي ۷٫توان )خلاصه می شود،رشته های ورزشی معدود ومحدودی هستند که توانایی بهبود مجموعه این پنج شاخص را دارند که اسکواش یکی از آنهاست.
۲ –بسیاری از افراد با اهداف تفریحی ولذت بردن از اوقات فراغت گام به فعالیت های جسمانی و ورزش می پردازند. اسکواش به دلیل دارا بودن ویژگی های سرعت، دقت، فکروامکان رقابت هیجان برانگیز ودر عین حال امکان یادگیری سریع آن، به قدری دارای جاذبه های تفریحی است که اکثرکسانی که این بازی را حداقل برای یکبار تجربه کرده اند آنرا دراولویت هایتفریحی خود قرار می دهند.
۳ -زمینه تجربه قهرمانی وحتی حرفه ای شدن دراین رشته بسیار بالاست. با ظهور سازمان های حرفه ای درسطوح جهانی وبین المللی این رشته ،بازیکنان حرفه ای زیادی شکل گرفته اند.سازمان های حرفه ای [۱]PSA که با عنوان اتحادیه اسکواش بازان حرفه ای ، با برگزاری مسابقات متنوع ومتعدد درسطح دنیا رتبه بازیکنان در سطح جهان را تعیین می کنند.مسابقات این سازمان ها براساس جوایز نقدی وخدماتی برای برگزارکنندگان ،داوران وبازیکنان می باشد که با افزایش کمیت وکیفیت این جوایز وخدمات ،که منجر به شرکت بازیکنان تراز اول تری می شود، ضرائب اثرگذاری در تعیین رتبه های جهانی بازیکنان نیز تعیین می شود.
با این توضیح گردش مالی بسیار بالا در این سازمان ها امکان حرفه ای شدن در مناسب مختلف این رشته را فراهم کرده است.درحال حاضر مربیان وبازیکنان کشورهایی مثل پاکستان ومصر درآمدهای بسیار خوبی را ازاین راه کسب می کنند.
۴ –بازی اسکواش پتانسیل بسیار بالایی دربهبود شاخص های آمادگی جسمانی درارتباط با مهارت دارد.این مهم باعث شده است تا دربسیاری از کشورهای پیشرفته از اسکواش به عنوان رشته ای مکمل در کنار سایر رشته های ورزشی مورد استفاده قرار گیرد
۵ -هزینه های ساخت ونگهداری سالن های اسکواش درمقایسه با بسیاری از رشته های ورزشی پایین تر ومقرون به صرفه تراست واین درحالی است که نسبت بهره وری آن درتامین اهداف متنوع ورزش بسیار بالاتر است. با توجه به نیاز به حداقل فضای ممکن (درحدود۶۲متر مربع وکمتردرسالن کوچک آن) واز سوی دیگرهزینه های منطقی برای ساخت ومهمتراز آن نگهداری های بعدی ووجود ویژگی هاوجاذبه های متعدد ومتنوع ، انگیزه های توسعه اماکن وطرفداران این رشته بویژه در کشورهای پیشرفته را افزایش داده است.
۶ -مراکز تفریحی (Leisure center)دولتی وخصوصی در کشورهای پیشرفته ، گرایش محسوسی به توسعه اماکن اسکواش پیدا کرده اند ،زیرا علاوه برجلب وجذب خانواده ها درایجاد پاتوق های سالم خانوادگی ودوستانه درحداقل فضا بسیارمناسب هستند. درعین حال با نصب کورت های شیشه ای درمراکز گردشگری فرصت مناسبی را جهت توسعه توریسم ورزشی فراهم کرده است.
چ ۷ – طرح های ساده شدهء بسیاری از این بازی هرروزه از سوی،فدراسیون ها، شرکت هاوافراد مختلف زمینه گسترش هرچه بیشتر این رشته با جاذبه های بیشتر وامکانات کمتر را فراهم می کند. طرح های اسکوش تک دیواره ( اسکواش باز ) ، دیواره مشبک ، مینی اسکواش و اسکواش ساحلی امروزه شرایط اجرای بازی اسکواش در اکثرفضاها را فراهم کرده است.
۸ – رشته اسکواش ازلحاظ فرهنگی نیز،شرایط بسیار خاصی دارد. اسکواش ازمعدود رشته هایی است که رقابت کنندگان درکناریکدیگر بازی می کنند ونه درمقابل یکدیگر. این ویژگی درکنار دیگر ویژگی ها شرایط جذب بسیاری از چهره های سرشناس اقتصادی، سیاسی، فرهنگی ملی وبین المللی درکشورهای مختلف را به این رشته فراهم کرده است.درکناراین مسئله آدابی چون احترام به حریف وامتیازدادن به کسی که توپ را به حریف مقابل خودوسایرموارد دیگر،جنبه های تربیتی مناسبی رابرای این رشته فراهم نموده است كه به دليل ويژگي هايي كه درنوع مهارت بازيكنان وجوددارد به آن شطرنج ايستاده هم اتلاق مي شود .